Festivaler

 Göteborgs Filmfestival

Göteborgs Filmfestival är idag Nordens största filmfestival. Årligen räknar man med att sälja ca 150.000 biljetter och ta emot ca 30.000 gäster. En del väljer att enbart besöka festivalen enstaka dagar och se vissa filmer medan andra löser festivalpass och har fri tillgång till hela festivalen.

Var och när?

Göteborgs Filmfestival genomförs alltid den sista veckan i januari. Från början var den färre dagar men den har under lång tid varit 10 dagar. Under festivalperioden går det att se internationell film på en mängd biografer runt om i Göteborg. Det blir därmed ett utbud av ”Sånt du inte ser varje dag” (som de skriver på hemsidan).

Skapar nya möten

En tanke är även att festivalen ska vara en språngbräda för nordisk film att nå ut internationellt vilket det även lyckats till viss del. Detta inte minste eftersom festivalen inte bara drar till sig privatpersoner som vill se internationell film utan även stora delar av filmbranschen. Med åren har Göteborgs Filmfestival blivit en självklar mötesplats för företag inom den nordiska filmbranschen. Av den anledningen anordnas ett flertal seminarier under festivaldagarna och möjligheter skapas för nya samarbeten.

Historia

Efter att besökt Greenwich filmfestival inspirerades Göran Bjelkendal samt Gunnar Calsson till att skapa en liknande filmfestival i Göteborg. I likhet med denna filmfestival ville man skapa en möjlighet för internationella filmskapare att synas i en värld då populärfilm tagit en allt mer dominerande roll. Året var 1979 och filmfestivaler var på den tiden det enda sättet för dessa internationella filmskapare att kunna visa upp sina verk.

Den första festivalen var däremot betydligt mindre än dagens upplagor. Det var då tre biografer som samarbetade och visade 17 olika filmer. Totalt räknar man med att ca 3000 personer deltog. Men det var en start som uppenbarligen gav mersmak för sedan dessa har festivalen vuxit år från år.

Under 80-talet var det snabbt uppe i 30.000 besökare och 1988 var det 60.000 besökare. År 1995 kunde man teckna ett avtal med Svenska Filminstitutet vilket gör att de sedan dess är Sveriges nationella filmscen.

År 2002 genomfördes den, än så länge, största festivalen. Man fyllde då 25 år och kunder visa hela 755 visningar.

Nu för tiden är det ca 500 filmer som visas under de tio festivaldagarna och varje år kommer det i genomsnitt 30.000 personer.

 

 

Stockholms Filmfestival

Stockholms Filmfestival, som även går under namnet Stockholm International Film Festival, är en stor internationell filmfestival som går av stapeln i november varje år. Den drivs av en ideell organisation men får finansiellt stöd av både Stockholm Stad, Stockholms Läns Landsting samt det Svenska Filminstitutet.

Under festivaldagarna visas filmer från världens hörn på ett flertal olika biografer runt om i Stockholm. Är man medlem i föreningen finns möjlighet att se förhandsvisning av filmerna tidigare under året.

På våren genomförs först Stockholms Filmfestival Junior, på sensommaren Sommarbio och på hösten kommer så det största eventet – Stockholms Film Festival.

Snabb utveckling från 1990

Festivalen anordnades för första gången 1990 och varade då i fyra dagar. Det var även då som man instiftade priset ”1km Film Awards” vilket är ett kortfilmstipendie. Man blev även auktoriserad av FIAPF vilket de var den första nordiska festival att bli. Utöver det fick man rätten att ha en jury från FIPRESCI. Det var alltså en otroligt snabb och framgångsrik start som festivalen fick och sedan dess har de legat högt i status hos många filmskapare.

Bara ett år senare valde man att förlänga festivalen till att vara 10 dagar och utöver det har sedan dess ”extravisningar” som löper över hela året. Dessa visningar kan ses som smakbitar av det bästa från festivalen. Filmvisningar som de mest inbitna festivalbesökarna gärna besöker för att ta del av festivalkänslan- om än i betydligt mindre form.

År 1998 togs nästa riktigt stora steg. Det året var Stockholm Kulturhuvudstad och man valde att visa filmer på Centralstationen i festivalens regi. Detta år valde man även att utöka sektionerna med att en asiatisk sektion av filmer.

Två år senare startades ”Stockholms filmfestival Junior” vilken vänder sig till barn och ungdomar mellan 6 och 19år. Ett sätt att möta en ny grupp av människor men även för att skapa ett intresse för annan film än bara populärfilm hos den yngre generationen. Junior slog rekord 2011 med hela 18.000 besökare.

Tävlingar och priser

För filmskapare är Stockholms Filmfestival ett sätt att visa upp sina alster och tävla om åtråvärda priser. Sammanlagt är det fjorton olika kategorier som man tävlar i men det är bara inom fyra kategorier som man delar ut statyetten Bronshästen. Denna häst anses vara ”världens tyngsta filmpris” med sina 7,3kilo.