Specialreportage – Finansfilmer

Tycker du att finansfrågor känns krångliga, och har du svårt att engagera dig i din privatekonomi, eller pengafrågor överlag? Då kan ett tips vara att slå dig ner framför en intressant och spännande finansfilm. För samtidigt som den är underhållande får du också kunskaper om finansvärlden och dess olika begrepp utan att du tänker på det. Ofta handlar de dock om den negativa, och lite lömska, sidan av finansvärlden. Lika mycket lär du dig dock för det. Nedan kommer ett antal tips på filmer som helt klart är värda din koncentration. Med stor säkerhet får du ett ökat engagemang för ekonomi på köpet.

 

The Big Short

Här får man en inblick i den lite mer lömska finansvärlden och handeln med bostadslån som nästan fick världsekonomin att kollapsa 2008. Om du inte redan visste, så får du här lära dig vad bland annat subprimelån och montage bonds betyder. Samtidigt som man får kunskap om vad som utlöste denna ekonomiska kris är man dessutom med om en riktigt underhållande historia. Filmen baseras på Michel Lewis bok med samma namn. Vi ser några av Hollywoods största skådespelare – Brad Pitt, Ryan Gosling, Christian Bale och Steve Carell, i rollerna.

 

Chasing Madoff

Har du någonsin hört talas om ponzibedrägerier? Inte? Det är nog bra. Men detta får du lära dig mer om i denna film. Bernard Madoff var en av dem som använde sig av bedrägerikonsten ponzi. Metoden går till på så sätt att investerare utger sig för att ge tillbaka en hög avkastning på insatt belopp, och använder dessa pengar till utbetalningar och för att kunna fortsätta med bedrägeriet. Alltså ingenting du själv ska prova på, men många lärdomar och bra begrepp kommer med på köpet. Hur mycket Madoff lyckades lura till sig är inte känt, men man pratar om ungefär 20 miljarder dollar. 2009 dömdes han till 150 år i fängelse. Filmen handlar om en ensam investerare som lägger ner hela sin själ på att avslöja detta lömska bedrägeri. En annan film som fått inspiration av historien är Wizard of Lies som kom ut i maj tidigare i år. Där ser vi Robert De Niro som en av huvudrollerna.

 

Enron: The smartest guys in the room

Ännu en skandalhistoria från den amerikanska finansvärlden. Filmen baseras på boken med samma namn som lanserades 2003. Den så kallade Enron-skandalen är en av de största företagsskandalerna i USA:s historia. Enron var ett amerikanskt bolag inom energi-, råvaru-, och tjänstemarknaden. Företaget gick i konkurs 2001 efter att berättelser om korruption, bokföringsbrott och insiderhandel kom upp till ytan. Fyra år senare dök denna film upp och man får en spännande inblick i denna dramatiska historia. Den är regisserad av Alex Gibney som också regisserat Steve Jobs: The Man in the Machine, filmen om Apples grundare.

 

Becoming Warren Buffett

Detta är en dokumentär som baserar sig på finansgeniet Warren Buffetts liv. Här får vi en inblick i hans vardag på investmentbolaget Berkshire Hathaway. Vi får se intervjuer med familjemedlemmar och vänner som till exempel Bill Gates och Charlie Munger. Hathaway bjuder verkligen få sig själv och man får en komplex bild av denna dedikerade finansman som blivit rikast i världen genom hårt arbete och sparsamhet. Kanske blir du själv inspirerad och ta tag i vardagsekonomin en gång för alla?

 

Margin Call

Här spelar Kevin Spacey en av huvudrollerna i denna film från 2011 som sägs handla om början på finanskrisen. En riskanalytiker och hans kollega börjar ana oråd när en inhyrd firma börjar avskeda flera kollegor på börsmäklarfirman de arbetar på. De får ett tips som skvallrar om att den finansiella marknaden är på väg att kollapsa. En annan film om denna finanskrasch och Lehmans Brothers fall är Too Big to fail från samma år.

 

Wolf of Wall Street

En välkänd film som handlar om Jordan Belfords storhetstid, men också hans fall. Han jobbar hårt för att ta sig in på finansmarknaden, och med hjälp av hans aggressiva försäljningsstil blir han tillslut en förmögen aktieägare som njuter av allt det goda i livet. Ju längre man kommer i historien, desto mer brottslighet, korruption och myndighetskonflikter dras han in i. Filmen är baserad på en sann historia och huvudrollen spelas av Leonardo DiCaprio.

 

Hoppas någon av dessa filmer ska fånga ditt intresse och skapa ett nytt engagemang för ekonomi. Behöver du hjälp på traven kan det vara en god idé att ta hjälp av en mellanhand till en början. I USA har det länge varit en självklarhet att använda sig av detta, vare sig det gäller bolån eller att skaffa kreditkort. Trenden har nu tagit sig till Sverige och är till för dem som varken har tid, ork eller kunskap att jämföra och förhandla villkor. Ett av de bolag som hjälper dig med detta är Consector. Pontus Holgersson som är VD för företaget säger så här: – ”Vi förhandlar med bankerna åt dig. Du som låntagare behöver bara välja det alternativ som passar dig bäst.”. Det låter rätt smidigt, eller hur? För varför bara ta hjälp när det handlar om till exempel husförsäljning eller pensionsförsäkringar när du även kan få professionella personer att hjälpa dig med vardagliga bankärenden.

 

Låneförmedlare som Consector gör just detta och erbjuder dig som låntagare en analys av vad du är ute efter, och samlar sedan in skräddarsydda erbjudanden från bankerna just för dig. Sedan kan du tillsammans med låneförmedlarnas experter diskutera de olika alternativen och välja det som passar bäst. Nu kanske du tror att det är en dyr tjänst och att du aldrig kommer ha råd att använda dig av den. Nej då, tjänsten är faktiskt helt gratis! Arvodet får dem genom den bank som du till slut eventuellt väljer. Det blir en win win-situation för låntagare, bank och låneförmedlare. Så innan du kastar dig rakt ut i världen av aktier och lån kan du börja med att ta hjälp av kunniga personer, och också titta på en hel del film.

Relaterad artikel: Låt finansfilmer inspirera privatekonomin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *